Hvem opfandt håndbold?

Håndbold er en sport der er kendt over meget af verden og spilles af mange andre lande end os her i norden. Men hvem opfandt håndbold?

Er det et spørgsmål du som håndboldinteresseret har stillet dig selv? For hvem er det egentlig helt præcist som har opfundet sportsgrenen, som vi så glædeligt dyrker her i norden? Du er garanteret ikke den eneste der er ikke er helt sikker, men svaret kan du finde ved at læse med videre her. 

Vi er i Danmark vilde med sporten håndbold og mange følger ihærdigt med når landsholdet kæmper om de store internationale sejre. Hvis du er en rigtig håndboldfan ved du det måske allerede, ellers vil du måske blive en smule overrasket over at sporten blev opfundet i et land vi kender så godt. Håndbold blev nemlig opfundet i Danmark.

Vi skal helt tilbage til 1897 hvor to herrer fra henholdsvis Nyborg og Ordrup opfandt boldspillet, som faktisk til en start begyndte som et skolespil. De to mænd, som hed R. N. Ernst og Holger Nielsen, var nemlig skolelærere og underviste til daglig ved skolevæsnet i Nyborg og på Ordrup Latin- og Realskole.

Til at begynde med var der tre former for håndbold – indendørs og udendørs 7 mands håndbold og udendørs 11 mands håndbold. Her er den indendørs 7 mands klart den vi ser mest til i dag, hvor folk hurtigt mistede interessen for den udendørs 11 mands. 

Det var altså disse to mænd der efter sigende var de første til at opfinde sportsgrenen håndbold, som siden da kun er blevet større. Sportsgrenen startede som sagt med at være en skolesport og udviklede sig så senere hen til en sport der dyrkedes rundt omkring i hele verden.

Sportsgrenen var tilmed også i udgangspunktet for unge drenge i skolealderen, men udviklede sig hurtigt til at være for både drenge, mænd, piger og kvinder. I mellemkrigstiden udbredte håndbolden sig nemlig til provinserne hvor den især blev populær hos piger og kvinder, hvor det hos drenge og mænd var mere populært at dyrke fodbold. Den første håndboldturnering havde 15 tilmeldte hold fra rundt omkring i landet, og blev afviklet i Idrætshuset i København i 1921. 

Hvis man kigger på håndbolden i dag, kommer det måske ikke helt bag på en at Danmark var det første sted i verden til at opfinde sportsgrenen håndbold. Vi er nemlig et af de førende lande i sportsgrenen og vores herrelandshold vandt i 2019 også verdensmesterskabet. Men det er ikke blot herrelandsholdet der brillerer inden for sporten.

Også det danske kvindelandshold har hevet flere internationale sejre i land. I 1996 hev landsholdet en EM-guldmedalje hjem da de spillede på hjemmebane. Selv samme år vinder kvindelandsholdet også guldmedaljer ved OL i Atlanta. Herrelandsholdet kan også prale med succes til OL da de i 2016 vandt guld til OL i Rio. Så man kan roligt sige, at håndbolden er noget vi danskere har kært.

Der er ikke noget som at tænde for en håndboldkamp hjemme i stuen og følge med i landsholdets mange kampe og sejre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *